Support
Support
Nood aan een luisterend oor, een oppeppende babbel of op zoek naar hulp? Hier lijsten we initiatieven op!
Als je jong bent zit je met 1001 vragen. WAT WAT is er voor iedereen die het even niet weet. Bij zowel spannende als moeilijke momenten. WAT WAT, jij weet! No-Nonsense informatie voor jongeren.
Heb je een persoonlijke vraag?
Zit je met een lastige vraag, een persoonlijk probleem of een moeilijke situatie?
WAT WAT is een platform van meer dan 70 organisaties (denk aan Awel, Sensoa, VDAB, Publiq, Child Focus, etc.) die jongeren willen informeren en toeleiden naar advies of hulp. Door de krachten te bundelen onder 1 merknaam is WAT WAT het referentiepunt voor jongeren met vragen. De Ambrassade coördineert WAT WAT in opdracht van de Vlaamse Overheid.
Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal, een probleem.
Wanneer je Awel contacteert, zal een vrijwilliger naar jou luisteren. Het is niet erg als je wat nerveus bent, dat is heel normaal. De beantwoorder zal je ondersteunen. Je mag jouw tijd nemen en alles vertellen wat je wil.
Het gratis en anoniem telefoonnummer van Awel is het nummer 102.
Je kan Awel elke dag bellen van 16 uur tot 22 uur, behalve op zon- en feestdagen. Op woensdag en zaterdag kan je al vanaf 14u bellen. Een gesprek met Awel hoef je niet te betalen. Het is volledig gratis. Je belt helemaal anoniem met Awel. Je hoeft niet te vertellen wie je bent, jouw telefoonnummer verschijnt niet op onze telefoon en jouw gesprek met Awel komt niet op je telefoonfactuur.
Je kan ook babbelen met Awel via:
- E-mail | brievenbus@awel.be
Chat | elke dag van 18u tot 22u, behalve op zon- en feestdagen.
- Forum
SAMEN DOOR BLOK EN EXAMENS IN CORONATIJD
Ook in de blok en examens blijven wij je ondersteunen, met info en tips, advies en steun. Wij luisteren elke maandag, woensdag en vrijdag tussen 15 en 17 uur naar je vragen en zorgen, en zoeken actief naar oplossingen. We wensen je veel moed en vertrouwen.
👉 Meer info over blokken in coronatijd
MENTALE GEZONDHEID
PSYCHOLOGEN & PSYCHIATERS
Maak een afspraak voor een individueel gesprek of neem deel aan één van onze trainingen in groep.
MINDMATES
De MindMates chillzone isssss… toegankelijk! Dit is een online platform waar studenten elkaar kunnen ontmoeten om bijvoorbeeld samen te studeren, een film te kijken, een boek te bespreken… Maar het kan ook een plek zijn waar je gewoon even kunt ventileren. Op het kanaal #luchtjehartop bieden studenten elkaar een luisterend oor. Er is ook een kanaal #studeertips-en-motivatie waar bloktips en positieve study vibes gedeeld kunnen worden. Momenteel zijn er meer dan 800 studenten actief op het platform! Samen doorbreken we taboes en maken we psychische problemen bespreekbaar. Oók in coronatijden ♡
EEN LUISTEREND OOR & CONTACT
De adviseurs van Sociale Dienst luisteren naar jou. Je kunt bij hen ondermeer terecht om je studiekosten en sociaal statuut te bespreken. Aanpassingsmoeilijkheden? Een conflict thuis? Ook bij persoonlijke of emotionele problemen bieden de adviseurs raad en hulp.
- Tel. | +32 (0)16 32 44 28 (9u – 12u30 en 13u30 – 17u)
- E-mail | socialedienst@kuleuven.be
DRINGEND HULP NODIG?
Vragen of nood aan een babbel? 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 staan er mensen voor je klaar.
👉 Alle informatie over noodhulp, welzijn & gezondheid aan de KU Leuven
Studentenvoorzieningen luistert naar al je zorgen en vragen
- Chat anoniem met Studentenvoorzieningen elke maandag, woensdag en vrijdag tussen 15 en 17 uur.
- Bel elke werkdag tussen 9 en 17 uur naar het telefoonnummer (+32) 16 32 43 75.
Twijfels, faalangst, verdriet, … blijf niet te lang met je kopzorgen zitten en neem contact met de studentendienst. De studentendienst biedt je een luisterend oor en als je wil, zoeken ze samen met jou naar de gepaste oplossing.
Stad Leuven maakte, in samenwerking met verschillende Leuvense partners binnen de geestelijke gezondheidszorg, een beknopt overzicht van laagdrempelige toegangspoorten naar gepaste psychologische ondersteuning, tips voor zelfzorg en activiteiten in Leuven die inzetten op mentaal welbevinden.
Examens gaan soms gepaard met faalangst, stress of een gebrek aan motivatie. Tijdens de examenperiodes in januari en juni kan je terecht bij Teleblok-chat.
Teleblok is tijdens de examenperiodes in januari en juni een aanspreekpunt voor studenten en mensen in hun omgeving via een gratis en anonieme chat. Elke avond tussen 18u en 23u bieden onze vrijwilligers hun luisterend oor aan. Chat is heel laagdrempelig en anoniem en dat maakt heel wat moeilijkheden gemakkelijk bespreekbaar. Onze vrijwilligers luisteren, ondersteunen en helpen elke oproeper om zijn antwoorden te vinden.
Praat bij Tele-Onthaal over wat jou bezighoudt. Je kan anoniem en gratis bellen en chatten met Tele-Onthaal.
Praten helpt:
- Bel 24uur op 24uur, 7 dagen op 7dagen naar 106
- 💬 Chat met Tele-Onthaal
Soms moet je al je moed bijeen rapen voor een gesprek. Of vraag je je af of zo’n gesprek wel veilig is. Om het voor jou zo makkelijk mogelijk te maken om te praten, houden we de drempel zo laag mogelijk.
Bij de Zelfmoordlijn1813 staat er iemand voor je klaar. Elk gesprek is anoniem en gratis.
Bel 24uur op 24uur, 7 dagen op 7dagen naar 1813
Je kan ook chatten en mailen of aan de slag gaan met de zelfhulp functie via hun website!
Nood aan een goed gesprek? Op zoek naar een snel antwoord? Onze beantwoorders zitten voor jou klaar. Ze staan open voor jouw verhaal, bezorgen je informatie en een eerste advies of helpen je op weg naar hulp.
Anoniem, objectief en zonder oordelen of veroordelen.
Bellen naar De Druglijn is mogelijk maandag tot vrijdag van 10 tot 20u: 078 15 10 20
CAW staat voor Centrum voor Algemeen Welzijnswerk. Je vind er het antwoord op je vragen over je goed voelen, gezondheid maar ook over administratieve en financiële kwesties.
JAC is een afdeling van CAW die jongeren tot 25 jaar helpt met al hun vragen en problemen. Problemen thuis? Op zoek naar je eigen stek? Vragen over seks? Slachtoffer van geweld of misbruik? Geldproblemen? Vragen over drugs? Je kan bij het JAC terecht met elke vraag.
Bij de meeste JAC’s kan je gewoon binnenstappen met je vraag. Soms moet je een afspraak maken. Je kan ook bellen, mailen of je chatten. Als je dat wil, kan je altijd anoniem contact met ons opnemen.
De Vlaamse Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) begeleiden jaarlijks meer dan 50.000 mensen met ernstige psychische en/of psychiatrische problemen. Kinderen en jongeren, volwassenen en ouderen kunnen er terecht voor een consult op afspraak (niet voor opname).
Het team van elk Centrum bestaat uit psychiaters, psychologen, maatschappelijk werkers, …. Al deze specialisten werken samen en zoeken samen met jou welke aanpak het beste antwoord zou kunnen bieden op je hulpvraag.
Wie kan er terecht?
Je gaat normaal gezien pas naar een CGG als je ernaar wordt doorverwezen, bijvoorbeeld door uw huisarts of het CLB. Een CGG is immers bedoeld voor mensen met een ernstig psychisch-psychiatrisch probleem of een probleem dat zou kunnen erger worden.